Dit valt onder je inboedel

Onder inboedel vallen alle losse spullen in je huis. Denk hierbij aan je computer, wasmachine of eettafel. De inboedel bestaat uit de spullen die je kan verhuizen. Met de inboedelverzekering verzeker je dus alle losse spullen in en rondom je huis. Het zijn alle spullen die je eventueel kan verplaatsen.


Dit valt onder je opstal

Onder opstal valt je huis zelf en wat aan je huis vastzit. Bijvoorbeeld de tuin, sloten op de deuren en de waterleidingen. Deze onderdelen zitten in of aan je huis vast en kan je niet verhuizen. De opstalverzekering dekt dus schade aan je woning zelf.


Bijzondere gevallen

We kunnen ons voorstellen dat de grens tussen inboedel en opstal soms lastig is. Zo zijn er ook een aantal bijzondere gevallen. We geven twee voorbeelden: 

  1. Je koelkast valt soms onder inboedel en soms onder opstal. We leggen het graag aan je uit. Heb je een vaste inbouwkoelkast in je keuken? Dan is het opstal. Bij schade maak je dus gebruik van je opstalverzekering. Heb je een "losse" koelkast, bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast? Dan valt deze onder je inboedel(verzekering).
  2. Heb je een vloer die vastgelijmd is op je fundering? Dan valt deze onder je opstalverzekering. Ligt je vloer los op de fundering en kan je hem in theorie meenemen als je verhuist? Dan is het onderdeel van je inboedelverzekering. Denk aan kliklaminaat of een losse vloerbedekking.